tirsdag 8. mai 2012

Olivenolje !

I det italienske kjøkkenet er det en viktig ingrediens, som går igjen, og det er olivenolje. Du vil se maaaange olivenlunder rundt Bolsena.

 Bildet viser en olivenlund på veien ned til Bolsena by, tatt 11 mai 2012.

Mange vi kjenner bruker selvsagt KUN familiens egen produserte olivenolje. Endel restauranter her i området, har også sin egen olivenolje, hvis restauranteier'n f.eks. har familie med egne oliventrær.

Til eksempel vil du finne det hos restauranten Il Moro, nede ved strandkanten av Lago de Bolsena, kjøring ned hit vil ta deg ca. 20 minutter.






Dette står blant annet på deres nettside:
 "Trattoria del Moro is also a delicious pizzeria, but our specialty is the fish of the sea or lake such as the eel cooked with Vernaccia mentioned in Dante's Divine Comedy. All seasoned with extra virgin olive oil produced by the farm of our family".  Se nettsiden deres her !



Prøv gjerne en brødbit dyppet i olivenolje med litt salt oppå, når du er ute og spiser her i Italia.

De ulike oljene som ekstraheres fra olivenfrukten kan klassifiseres som:
  • Virgin: oljen blir produsert ved fysisk eller mekanisk behandling, altså uten kjemikalier. Betegnelsen jomfruolje brukes i forskjellige sammenhenger, avhengig av om man snakker om produksjon eller utsalgsmerker (se neste seksjon).
  • Raffinert: oljen har blitt kjemisk behandlet for å nøytralisere sterke smaker (karakterisert som defekter) og syreinnholdet (frie fettsyrer). Raffinert olivenolje blir normalt regnet som av lavere kvalitet enn jomfruolje; utsalgsmerkene extra virgin olivenolje og virgin olivenolje kan ikke inneholde noe raffinert olje.
  • Olivenrestolje: oljen ekstraheres fra fruktkjøttrestene ved bruk av kjemiske løsningsmidler, som regel heksan, og med varme.
  • Info: wikipedia - bildet lånet fra nettet.
All olivenolje du vil finne rundt her i området er "virgin", altså uten kjemikalier og første pressing. Med andre ord, den beste !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål til innlegget ? Skriv det gjerne her.